Yrkesutbildning- Småbruk- Mathantverk och förädling
Naturbruk
Halvdistans, 500 poäng
Kursbeskrivning
En ettårig vuxengymnasial utbildning där studierna bedrivs på halvtid/distans. Vi har fysiska träffar i Söderhamn en gång i månaden (fredag-söndag). Digitala träffar förekommer också. Övrig tid ägnar du åt egna studier, praktik och praktiskt och teoretiskt arbete i ett eget projekt. Du får gärna ha ett starkt intresse för småbruk och lokalt hållbarhetsarbete. Utbildningen har som fokus att bevara gamla förädlings/hantverksmetoder i en modernare tappning med råvaror från småbruket. Småbrukarkurserna är en del av det ökade beredskapsarbetet för lokal livsmedelsförsörjning.
Ämnesområden
Grundläggande förädlingsmetoder såsom fermentering · torkning · saltning · rökning · korvtillverkning · mejeri · bakning mm. Livsmedels och näringskunskap, hygien och råvarokunskap och matlagningskunskap.
Studieperiod 19 augusti 2024 - 27 juli 2025
Studietakt 50%
I utbildningen ingår 20 obligatoriska praktikdagar (APL)
Utbildningen går att kombinera med utbildningarna Småbruk - Alternativa odlingsmetoder eller Småbruk- Ekologisk odling och hållbar omställning för heltidsstudier.
Studiestöd
Utbildningen är en kommunal vuxenutbildning och kostnadsfri för dig som elev. Den berättigar även till studiestöd, läs mer om detta på www.csn.se.
Ansökan
Bifoga betygskopior på eventuellt tidigare studier. Utbildningen genomförs förutsatt att deltagarantalet fylls.
Ev. frågor besvaras av vägledningen i din hemkommun eller kursledareTherese Westlén tfn 072-222 47 02 eller
therese.westlen@hufb.se
Förkunskapskrav
Svenska grundläggande delkurs 2 eller motsvarande kunskaper.
Ämnes-/kursplan
NBXBMR
Anmälningskod
MATHANTVERK
Skolform
Gymnasial utbildning