Hoppa till innehåll

Yrkesutbildning - Maskinoperatör laserstansning

Industri

Yrkesvux, 1000 poäng

En vuxengymnasial utbildning omfattande 1 000 gymnasiepoäng

Som laserstansoperatör arbetar du med datorstyrda maskiner som bearbetar plåt genom laserskärning eller stansning (mekanisk bearbetning). Dessa tekniker kan även kombineras i samma maskin. Du får digitala ritningsunderlag som kommer direkt från kunderna. Kundansvariga/beredare bearbetar underlagen och skickar en tillverkningsorder via affärssystemet Monitor. Som maskinoperatör hämtar du tillverkningsordern digitalt, ställer in och optimerar maskinerna och tillverkar produkten.

En utmaning i arbetet är att lära sig metallers olika egenskaper för att få ett bra resultat.
Arbetsuppgifterna inkluderar att läsa tekniska ritningar och säkerställa att de producerade delarna håller hög kvalitet. Det är viktigt att vara noggrann för att undvika fel och säkerställa att arbetet utförs säkert och effektivt. I arbetsuppgifterna ingår även löpande underhåll av maskinerna och i vissa fall att åtgärda fel.

Arbetet är fysiskt och stor vikt läggs på noggrannhet och tekniskt intresse. Utbildningen genomförs av Hälsinglands Utbildningsförbund i samarbete med Pepab Produktionspartner AB i Söderhamn. Utbildningen är arbetsplatsförlagd, dvs de praktiska delarna av utbildningen sker på företaget.

En obligatorisk informationsträff om utbildningens upplägg samt intervjuer kommer att ske torsdag 10 oktober 2024 i Söderhamn.

Studietid
21 oktober 2024 -- 3 oktober 2025.
Studietakt 100 %

Studiestöd
Utbildningen är en kommunal vuxenutbildning och kostnadsfri för dig som elev. Du betalar endast för din studielitteratur. Den berättigar även till studiestöd, läs mer på www.csn.se.

Ansökan
Ansökan görs via webbansökan på www.hufb.se/webbansökan senast fredag 4 oktober 2024. Bifoga betygskopior på eventuella tidigare studier samt personligt brev.
Utbildningen genomförs förutsatt att deltagarantalet fylls. Ev. frågor besvaras av vägledningen i din hemkommun.

Förkunskapskrav

För att ha förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen krävs god kommunikativ förmåga, både muntligt och skriftligt. Godkända betyg i grundläggande svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska eller motsvarande kunskaper.

Antagningen sker i samverkan med företag och utbildare genom intervju/samtal.

Ämnes-/kursplan

INXAJR

Anmälningskod

MASOP-LASER-B

Skolform

Gymnasial utbildning

Extern länk

Mer info (Länk till extern sida.)

Kurser (10 st)

1 Kursstart

  1. Kursstart 5367108

    Kursstart
    Ansökan stänger
    Kurslängd
    Skola
    CFL Bollnäs
    Slutdatum
    Antagningsbesked
    Studietakt

    Beskrivning

    Studieort Söderhamn
    Arbetsplatsförlagd utbildning mot Pepab i Söderhamn.

    En obligatorisk informationsträff om utbildningens upplägg samt intervjuer kommer att ske torsdag 10 oktober i Söderhamn.

    SMS-kallelse till informationsträffen skickas några dagar innan.